Gästblogg

Alla tiders mesta krukväxt

Det är ingen tvekan att pelargonen är alla tiders mesta krukväxt. Pelargonen har funnits i drygt 150 år.

I Sverige köper vi mer än tio miljoner pelargoner om året. De allra flesta pelargoner är uteväxter på balkonger, uteplatser och i trädgårdar. Pelargoner har ett kraftigt rotsystem och växer fort, därför behöver den en stor kruka och mycket jord. När du köper en pelargon - plantera om den när du kommer hem. Trädgårdsmästaren odlar sina växter i så små krukor som möjligt, detta av ekonomiska skäl. De är billigare i inköp, rymmer mindre jord, fler plantor ryms i växthuset och väger mindre i transporten.

Ljuva sommarstund med en Mårbacka på uteplatsen

”Vanlig” pelargon, eller zonalpelargon, känner man igen på ringen som tecknas i varje blad. Hängpelargon är en typisk balkonglådeväxt med enastående blomning utomhus. Rosenpelargon har man för bladens skull, de är skirt gröna och graciöst flikade - men framförallt så doftar de friskt och gott när man rör dem. Doktor Westerlund är en populär rosenpelargon på fönsterbrädan i sovrummet.

Skötselråd - Pelargon

Pelargon är en typisk mormorsväxt. På vintern står den stilla och väntar på bättre tider och på sommaren tar den igen allt den förlorat. Det kan vi tacka det klimat som råder vid Afrikas sydspets för. Vintrarna är torra och svala, somrarna varma och solrika. Man ser på pelargonens stammar att den är torktålig. De är tjocka och saftfyllda och fungerar som vattenmagasin.

Amaryllis skapar trivsel på många av våra restauranger runt om i stan. Hattfabriken pryds just nu med dessa praktfulla pelargoner.

Sommarskötsel: Sol, vatten och näring är tre nycklar till vackra pelargoner. Pelargonen älskar solen, men inomhus eller på en inglasad balkong bör man skugga den mot den värsta solhettan. Den hetta som byggs upp bakom glaset har ingen motsvarighet i pelargonens fria natur. Vattna den rejält under sommarperioden, men vänta tills jorden är nästan torr - då vattnar du den. När de bygger upp sig själva är vattnet byggmaterial tillsammans med koldioxid som finns i luften.

"Året var 1931 då Einar Svensson på vindlande vägar kom cyklande till sin nyss inköpta trädgård. På pakethållaren hade han en låda fylld med pelargoner som skulle planteras och uppförökas. Ja, så börjar historien om Barkarö Trädgård". Det är historien bakom vår leverantör till alla våra pelargoner på Amarylllis. Närodlat med kärlek till pelargoner

Vintervila: Ljust, svalt och torrt – där trivs pelargonen under vintern. En frostfri veranda, vind eller källare med fönster åt söder är en idealisk plats. Den behöver inget vatten under november till februari om temperaturen är mellan 5 till cirka 10 grader.

Älskade pelargon! Så många färger och former - här ett urval av olika blad från olika sorter. 

Vårstart: I mars är det dags att väcka upp sina pelargoner från vintervilan. Klipp ner dem och börja vattna försiktigt. Efter tre veckor till en månad visar de nya friska skott. Då planterar man om dem och ställer dem i ett ljust och soligt läge på fönsterbrädan. I maj kan man så smått börja vänja pelargonen vid utomhussolen, om de ska få försköna uteplatsen, balkongen eller trädgården.

Ordet pelargon är grekiska och betyder storknäbb. Det är fröhuset som liknar en näbb.

Om Amaryllis

Amaryllis är en etablerad blomsterbutik i Västerås sedan 1954 med många år av hög service och floristiskt hantverk. Sedan 1961 har vi funnits i samma lokaler på Hantverkargatan och det gör oss idag till Västerås äldsta blomsterbutik.

Vi brinner för vårt yrke och mötet med våra kunder. Med kunskap och kreativitet förenar vi trend och tradition, modernt och nytänkande. Hög kvalitet och god service är en självklarhet. Vi vill dela med oss av den glädje vi finner i våra blommor! I bloggen hoppas vi kunna inspirera dig till ett grönskande hem.

Hälsa gärna på oss i butiken eller besök oss på Facebook och Instagram.  

Hälsar gänget på Amaryllis