Gästblogg

 

Boeuf Bourguignon…eller…”Böffe”med Junior

Boeef Bir…Buif Burgu…Beof Bergu…eller vad sägs om lite ljuvligt, långkok -  ”Böffe”!?

Det är inte alltid namnet på rätten man ska laga som är det klurigaste, men i det här fallet måste jag nog säga att just så är det, haha! 😊

Hoppas att allas jul- och nyår varit toppenbra och att nyårsdagspizzan smakade, för jag gissar att det kanske slank ner en slice eller två?

Jag hade faktiskt dagens temarätt lite på ”G” redan i höstas, då jag tycker att grytor och långkok alltid är ett trevligt sätt att välkomna hösten på. Men när jag tittar ut genom fönstret idag och ser solen stråla och att vi bjuds på ett fantastiskt vinterväder, så undrar jag om det finns ett mysigare och godare sätt att avsluta en aktiv och energigivande dag utomhus - än med en värmande, mustig, långkokad  gryta?

Det finns såklart massor av alternativ till en gryta, men då jag aldrig tidigare själv lagat en klassisk Boeuf Bourguignon, så tänkte jag att det blir det vi testar denna gång!

Så, det där med namnet då – Boeuf Bourguignon?

Bœuf Bourguignon är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen Bœuf à la Bourguignonne, köttgryta på burgundiskt vis, och därför har du säkert även hört namnet Burgundisk Gryta.

För att hålla det enkelt, min devis, så kallar jag den helt enkelt istället för Juniors Böffe! Du får kalla Din vad Du vill! 😊

Nog snackat, nu brassar vi käk!

//Junior

Boeuf Bourguignon med Junior

Välj råvaror med omsorg. Gärna ekologiskt och närodlat. Det gynnar både smak och sinne.

Ingredienser (4 personer)

900 g nötkött i bitar, gärna rejäla (ca 3 cm) och av ett bra marmorerat (mkt insprängt fett) kött, t ex högrev

1 msk  smör

1-2  morot (alt 6-8 minimorötter)

1  gul lök

2  vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 msk vetemjöl

3-4 dl  rött vin

3 dl  kalvfond

1 krm torkad timjan

1  lagerblad

600 g  steklökar (ca 12 st)

300 g  små champinjoner (blanda gärna vanliga vita och de mörkare)

150 g  rökt sidfläsk (gärna med svålen kvar) alt skivad bacon

Salt och peppar

 

Let´s begin:

Bryn köttet i en stor gryta eller stekpanna på hög värme så att köttet får en fin stekyta, låt sedan vila på en tallrik. För att få fin färg på allt kött, stek i omgångar.

Stek sedan tärnat sidfläsk/bacon så att det får en bra färg och fettet smälts, i samma gryta/panna som köttet. Om du har en hel bit sidfläsk, spar svålen och låt den sjuda med i grytan, men ta sedan bort den innan servering. Det ger en otroligt bra smak.

Lyft ur sidfläsket och låt vila med köttet.

Stek morot och lök tills löken har mjuknat.

Tillsätt hackad vitlök  och den torkade timjanen samt tomatpurén.

Lägg sedan kött och sidfläsk i en stor gryta. Tillsätt mjölet och blanda väl. Låt steka i ca 4 minuter, rör om då och då.

Häll i vinet, köttbuljong och lagerblad, rör om. Krydda med salt och svartpeppar.

Låt sedan grytan sjuda på spisen med lock i ca 3 timmar eller i ugnen med lock i ca 3 timmar på 150°C.

Grytan ska lagas långsamt tills vätskan har reducerats till hälften och köttet är otroligt mört när du tar i det. Det ska gå enkelt att dra isär köttet med en gaffel.

När det återstår cirka 20 minuter till servering, stek steklöken och svampen i smör i en stekpanna på medelhög värme tills de är mjuka. Lägg dem i grytan ca 10 minuter innan servering.

Servera med fluffigt potatisstomp, kokt eller pressad potatis och färskhackad persilja.

Garnera eventuellt med en timjanskvist!

Bon Appetit!

 

”Böffe-Toast”

Skulle du (mot förmodan ), få lite gryta över, eller att det blir så där klassiskt konstigt att köttbitarna tar slut före grönsakerna (märkligt det där), så passa gärna på att ta vara på resterna på en galet god ”Böffe-Toast”:

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Stek eller rosta brödet krispigt.

Bred på ett rejält lager av valfri créme cheese (jag valde gräslök och örter), hacka ner lite färsk chili med svampen och toppa sedan toasten med de goda champinjonerna, baconet, rostad lök och lite persilja.

Ringla över lite olivolja, en nypa flingsalt och ett varv med nymald svartpeppar från kvarn så har du en supersmarrig måltid till!

Enjoy!

Juniors Böffe-toast

Om gästbloggaren Andreas (alias Junior)

Glad, självlärd matlagare i sina mellersta år. Mina främsta matrecensenter är en lika glad sambo och mina två kids, 12 & 14 år, varav den yngre dottern är en matnyfiken och öppensinnig provsmakare, medan den äldre sonen verkar utvecklat svår allergi mot alla sorters grönsaker… Det nyfödda tillskottet i familjen nöjer sig fortfarande med närproducerad mjölk.

Lagar mat efter recept och lagar mat utan recept. Lagar mat med strikta ramar, men "skjuter lika ofta från höften". Gillar det lugna, meditativa, med att hacka en lök lika mycket som att vispa mig svettig för en bearnaisesås. Tycker mat kan ses som en möjlighet till umgänge mellan människor: Din livskamrat, din familj, dina barn, vännerna, ja alla. Gör det enkelt. Mat ska vara skoj! VAD du lagar bestämmer DU, men det vore förstås jättekul om du vill testa något av mina förslag och göra Rätten till din Egen, så som du gillar den! Och sist men inte minst, glöm aldrig att alltid krydda med "en nypa glädje" och "ett uns kärlek". Då blir det alltid gott!