Gästblogg

Burgare – en vinnare året om

Här kommer recept på saftiga, smakrika och välkomponerade burgare, där varje tugga skrattar sig via gommen hela vägen ner i magen.

Hamburgare! Åh, ni anar inte hur mycket jag gillar hamburgare. Jag tror inte ens ni kan föreställa er det, faktiskt. Men jag är däremot säker på att ni kan föreställa er en riktigt smarrig, saftig hamburgare, eller hur!? Jag gillar faktiskt alla sorters hamburgare. Alla. Från de djupfrysta köttstyckena i 10-pack som grillas till hårda klossar på barnens fotbollsturneringar (ni känner till dem!) till de där ”lyxburgarna” på egenmald färs av olika köttdetaljer (högrev, bringa och lägg t ex), som idag är så i ropet efter ett antal TV-program och böcker i ämnet. Inget är rätt. Inget är fel. Man kan göra sin hamburgare precis hur enkel man vill, och också hur komplicerad som helst. Jag gillar att hålla det enkelt, men ändå göra dem på ett sätt som gör dem så där sjukt saftiga, smakrika och välkomponerade att varje tugga liksom skrattar sig via gommen ner i magen.

Jag överlåter till er vilka ingredienser ni väljer att ha till er hamburgare (Ketchup? Tryffelmajo? Inlagd gurka? Guacamole? Lökringar? Pommes?) Jag kommer istället att försöka ge er några knep som jag fångat upp på vägen i mitt eget hamburgerbotaniserande och förklara varför jag tycker du ska laga din hamburgare just på det sättet och sen som vanligt ge några förslag på hur man kan bygga sin hamburgare.

Börjar du bli sugen? Bra, nog snackat – nu burgar vi! 

Juniors Burgers - några tips och termer ”to go”

- Burger-Bun-Ratio: Förhållandet mellan bröd och kött i din burgare, det vill säga du bör avväga så att det blir en bra komposition och inte för mycket av det ena eller det andra, ok? 

- Brödet: Ett hamburgerbröd ska vara fluffigt och inte torrt (ingen sensation) och bland annat kunna fånga upp de köttsafter som sipprar ur din burgare. Jag bakar ibland mina egna, men oftast köper jag briochebröd av märket Garant, som du finner på Willys och Hemköp. Testa och du kommer märka skillnaden!

- Köttet: Mal din färs själv, eller låt det göras i butik. Undvik att köpa färdig färs från  hyllorna i butikerna då de allra oftast bara har en fetthalt på ca 10%. Du kan självklart blanda ett antal olika köttdetaljer som t ex högrev, bringa, short rib, ryggbiff m.m. Eller så gör du det enkelt och väljer enbart en och då rekommenderar jag högrev. Nästan alla större butiker erbjuder sig idag att mala färs, och det du ska be om då är att de maler färsen med en grovlek på ca 6-8 mm och med en fetthalt på ca 20 %. Om inte högreven är fet nog, be dem att blanda med lite talg (fett) så du kommer upp i rätt procent. Om din färs är magrare än så, blir det svårt att få till en riktigt saftig burgare. Och du, tänk på att inte trycka ihop den malda färsen, utan håll den så orörd och ”fluffig” som det går, annars riskerar du en seg och torr burgare. Blanda inte din färs med massa olika andra ingredienser som lök, kryddblandningar, bacon, ägg - det gör bara färsen kompakt och din burgare blir en pannbiff istället! När jag gör mina burgare gör jag dem antingen som singelburgare (en köttbit) på ca 150-160 gram, eller så gör jag dem som dubbelburgare och tar då två st 90-100 grams burgare till ett bröd. 

- Ost: Visst, ost är valfritt, men om du frågar mig så är osten lika självklar som hamburgaren i sig. Nästan. Här finns heller inga ”regler”, utan du kan själv välja och vraka efter tycke och smak tycker jag. Ett tips dock är att välja en ost som smälter lätt utan att för den delen ”smälta bort”. En av de skönaste hamburgerkillarna i stan, Joe, sa till mig en gång att ostens huvudsakliga roll inte är att smaka mycket, utan att även skapa en bra ”krämighet” till burgaren. Den infon har jag stjärnmarkerat! 

- Övriga tillbehör: Också här är det bara din egen fantasi som sätter gränserna! Kör ”extra allt” eller välj några enstaka favoriter för att göra din speciella burgare. Jag brukar stanna vid senapsmajo, silverlök och ost. Låter kanske konstigt, men ibland är det enkla det bästa, även om jag också kör lite ”extra allt” ibland…

 

Juniors Cheeseburger alt Double Cheeseburger (4 burgare) 

Ingredienser

Addera för de Luxe-variant

Do it like this:

Om gästbloggaren Andreas (alias Junior)

Glad, självlärd matlagare i sina mellersta år. Mina främsta matrecensenter är en lika glad sambo och mina två kids, 12 & 14 år, varav den yngre dottern är en matnyfiken och öppensinnig provsmakare, medan den äldre sonen verkar utvecklat svår allergi mot alla sorters grönsaker… Det nyfödda tillskottet i familjen nöjer sig fortfarande med närproducerad mjölk.

Lagar mat efter recept och lagar mat utan recept. Lagar mat med strikta ramar, men "skjuter lika ofta från höften". Gillar det lugna, meditativa, med att hacka en lök lika mycket som att vispa mig svettig för en bearnaisesås. Tycker mat kan ses som en möjlighet till umgänge mellan människor: Din livskamrat, din familj, dina barn, vännerna, ja alla. Gör det enkelt. Mat ska vara skoj! VAD du lagar bestämmer DU, men det vore förstås jättekul om du vill testa något av mina förslag och göra Rätten till din Egen, så som du gillar den! Och sist men inte minst, glöm aldrig att alltid krydda med "en nypa glädje" och "ett uns kärlek". Då blir det alltid gott!