Gästblogg

Ciao!

Tycker du som jag att vardagsmatlagningen ibland blir lite slentrianmässig och går runt i gamla vanor? Att man skulle vilja hitta något enkelt knep för att ”piffa till” den allra enklaste av rätter till något mer lyxigt och genuint, utan att det behöver bli krångligt och tidskrävande? Då måste jag bara rekommendera dig att testa denna veckas matidé.

En variant på Pasta Carbonara. Eller ja, om du frågar min kompis Jonas eller boxaren/matlagaren/entreprenören Paolo Roberto, som båda har erfarenhet från Italien: Den Äkta Pasta Carbonaran! Den är både enkel och snabb att tillaga, men känns verkligen genuin och blir otroligt krämig och fyllig i smaken – utan grädde! (Paolo kommer att ”giva dig på moppo”, om du använder grädde!) Hemligheten ligger i att låta pastan istället blandas runt med uppvispade ägg och riven parmesan- och pecorinoost. Det blir så himla smarrigt!

Vill du sedan (beroende på hur enkelt du vill hålla det) slänga fram Juniors variant på en Bruschetta de Luxe till förrätt, ja då återstår bara en sak: du kommer att göra succé… igen! Lycka till – och Buon appetito!

//Junior

 

Äkta Pasta Carbonara (Ca 4 portioner)

Ingredienser

400 g spaghetti

1 stor nypa salt

4 ägg (plus ev 4st äggulor)

2 krm salt

1 msk olivolja

2 msk smör

1 klyfta vitlök, hel

200 g Pancetta (men det går även bra med rimmat fläsk i tärningar. Jag testade rökt sidfläsk vilket blev kanongott!)

1 näve, ca 5 msk riven Parmesanost

1 näve, ca 5 msk riven Pecorinoost

Salt och nymalen svartpeppar

 

Lyxbonus

 

Do it like this:

Strö över resten av osten samt lite grovmalen svartpeppar över portionerna.

 

 Juniors Bruschetta de Luxe (ca 4 portioner)

Superenkel och snabb förrätt, eller tilltugg till din pastarätt. Gör den enkel med enbart ugnsrostat bröd, gnuggat med lite vitlök samt lite olivolja och salt. Eller, om du vill ”gå utanför boxen”, så testa Juniors Bruschetta de Luxe. En bombastisk variant med smakrik tomatröra, mozzarellaost, färsk basilika och balsamico!

 

Ingredienser

4 st ugnsrostade skivor bröd (jag körde på Levain)

3-4 normalstora tomater, eller 15-20 små

1-2 soltorkade tomater (ta gärna med 1-2 matskedar av spadet)

1-2 inlagda/marinerade vitlöksklyftor

1-2 Mozzarellaost

Olivolja

Färsk basilika samt ev oregano

Flingsalt, svartpeppar

 

Do it like this:

Om gästbloggaren Andreas (alias Junior)

Glad, självlärd matlagare i sina mellersta år. Mina främsta matrecensenter är en lika glad sambo och mina två kids, 12 & 14 år, varav den yngre dottern är en matnyfiken och öppensinnig provsmakare, medan den äldre sonen verkar utvecklat svår allergi mot alla sorters grönsaker… Det nyfödda tillskottet i familjen nöjer sig fortfarande med närproducerad mjölk.

Lagar mat efter recept och lagar mat utan recept. Lagar mat med strikta ramar, men "skjuter lika ofta från höften". Gillar det lugna, meditativa, med att hacka en lök lika mycket som att vispa mig svettig för en bearnaisesås. Tycker mat kan ses som en möjlighet till umgänge mellan människor: Din livskamrat, din familj, dina barn, vännerna, ja alla. Gör det enkelt. Mat ska vara skoj! VAD du lagar bestämmer DU, men det vore förstås jättekul om du vill testa något av mina förslag och göra Rätten till din Egen, så som du gillar den! Och sist men inte minst, glöm aldrig att alltid krydda med "en nypa glädje" och "ett uns kärlek". Då blir det alltid gott!