SÅ HÄR HÅLLER DU RÄTT TEMPERATUR I DIN LÄGENHET

Rätt temperatur hemma

Vintern är här och utomhustemperaturen faller stadigt. Det betyder att värmesystemen i våra fastigheter arbetar hårt för att hålla kylan ute.

Inomhustemperaturen ska vara 21 grader i våra bostäder. Värmen i våra lägenheter sätts på automatiskt, det innebär att det är utomhustemperaturen som styr. Under våren och hösten, som har kalla nätter och varmare dagar, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i lägenheten, men systemet reglerar detta på någon dag. 

Värmesystemet samspelar med ventilationen för att säkerställa ett bra inomhusklimat. Tejpar man för eller stänger friskluftsventilerna i sin lägenhet är risken stor att det bildas ett undertryck. Det gör att kall luft kommer in på andra ställen i lägenheten, till exempel under trösklar och då kan man uppleva att golvet känns kallt. 

Det finns flera saker som du kan tänka på för att hålla en bra temperatur i din lägenhet. Runt elementen ska luften kunna röra sig fritt så att värmen sprids till resten av lägenheten. Genom att exempelvis ställa möbler en bit ifrån elementen och undvika gardiner som hänger ner över dem låter man luften cirkulera mot elementet.

Ett element fungerar på två sätt. Genom att elementet avger värme via strålning, och genom att luft passerar elementet och värms upp. Faktum är att två tredjedelar av uppvärmningen sker genom passerande luft.

Mät temperaturen

Du kan alltid mäta temperaturen, för att vara på den säkra sidan. Gör så här:

  • Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
  • Om termometern visar 21 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
  • Om temperaturen visar under 21 grader flera dagar i rad – kontakta vår felanmälan. Då kommer vi hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten

När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.