Gästblogg

Hållbara växter

I naturen sköter växterna allting själva. Utan att ta den minsta notis om oss framlever de sina dagar.  I ett hem är de helt beroende av oss. De står i en kruka på fönsterkarmen och kan bara få vatten genom oss. Får det inget vatten dör de, om än olika snabbt.  Men vi är även beroende av dem. Att vi får något för kroppen vet vi. Växterna avger syre som vi andas. Vi andas ut koldioxid som växterna behöver.

Men det viktigaste är kanske det vi får för själen. Blommor ger glädje. 

Blommor är en del av naturens underverk. Att umgås med växterna ger oss en motvikt till vårt moderna stressade liv. 

Ökenstjärna eller Madagaskarpalm ( Pachypodium lamerei ). En gåva 1990 till mig från min senaste chef, Blomsterhandlaren Göran Bergfalk. Då tyckte jag att den var ful, men nu är den en kär gammal vän med personlighet och vi har levt ihop i drygt 26 år! Den kräver väldigt lite skötsel och vatten.

Våra växter påminner oss om att vi är en del av naturen. Därför kan växterna ge oss en lugnare livsrytm, perspektiv på tillvaron och tröst i svåra stunder. Att glädja sig över en knopp som slagit ut kan skingra dystra tankar. 

Vitrandig Skruvpalm ( Pandanus vetchi ). Växten fanns på Amaryllis när jag tog över 1992. Efter en tid fick den flytta hem. Den blir nästan 1 meter hög efter några år. Dessa plantor är tredje generationen efter delning. Jag brukar ta mindre sidoskott och plantera nytt i krukan. Den gamla stora plantan hamnar i komposten. Jag delar även med mig till vänner och släkt. Den är mycket lättskött och tålig.

Många av oss har en krukväxt hemma som vi förknippar med en speciell person eller händelse. Sådana växter blir en kär vän med historia. 

 Tråd Agave ( Agave filifera ) En nyare medlem i familjen. Inköpt på en studieresa till Holland för 3 års sedan. Även denna blomma tål att vara utan vatten under längre period, men ska stå ljust.

När vi umgås med den umgås vi också med den person som vi fått växten ifrån. Inte så att vi sitter och umgås med växten, men mitt i vardagens bestyr med vattning eller ansning så känner vi närhet till givaren. 

Nattens drottning ( Selencereus grandiflora ). En gåva från en kund för drygt 10 år sen. Plantan är lite ostyrig och vild, men det händer att den blommar med fantastiska stora vita blommor som ger njutning bara en enda kväll. Bor under sommaren på balkongen. 

Vissa växter har blivit en familjeklenod som har funnits i släkten i flera generationer. Oftast behöver dessa växter beskäras, omplanteras och ibland också föryngras. 

Karlbergare ( Plactanthus verticillatus). Nyaste familjemedlemmen på fönsterbrädan. Gåva från en medarbetare i butiken som gick i pension förra året. Det är mycket enkelt att ta sticklingar från denna växt. Lite tjockbladig så det ingen törstig planta.

Fler och fler vill ha växter som långvariga vänner och inte bara för kortvarigt besök i hemmet, och det bidrar även till hållbarare växtodling med kvalité. Snabbodlade växter med kort hållbarhet är inte prisvärda på lång sikt.

Växterna som ska överleva i mitt hem måste klara två veckors uttorkning, och dessa gör det utan problem! Men normalt brukar jag få privilegiet att vattna en gång i veckan. Söndagar är vattningsdag hos mig / Lucie på Amaryllis 

 

Om Amaryllis

Amaryllis är en etablerad blomsterbutik i Västerås sedan 1954 med många år av hög service och floristiskt hantverk. Sedan 1961 har vi funnits i samma lokaler på Hantverkargatan och det gör oss idag till Västerås äldsta blomsterbutik.

Vi brinner för vårt yrke och mötet med våra kunder. Med kunskap och kreativitet förenar vi trend och tradition, modernt och nytänkande. Hög kvalitet och god service är en självklarhet. Vi vill dela med oss av den glädje vi finner i våra blommor! I bloggen hoppas vi kunna inspirera dig till ett grönskande hem.

Hälsa gärna på oss i butiken eller besök oss på Facebook och Instagram.  

Hälsar gänget på Amaryllis