Nyproduktion

Välkommen till Gotö, BARKARÖ

Familjeliv 2.0

Utanför huset pågår en intensiv hockeymatch. Några barn i området har ställt upp mål tvärsöver gatan som de turas om att skjuta på. Familjen Tojkander har precis avslutat frukosten och börjar förbereda sig för en förmiddag på lekplatsen. Det är en helt vanlig lördag på Gotö, Barkarö.

 

Hockeymatchen skapar rörelse i det annars nyvakna bostadsområdet. Men gatorna kommer inte förbli tomma länge till. I kvarteren kring Gotö Allé bor nämligen familjer som, i likhet med familjen Tojkander, gör sig redo för en dag i solen. Matsäckar packas, kaffe hälls i termosar, jackor knäpps på trilskande barn. En helt vanlig lördag, med andra ord.

”Vi blev förälskade i området direkt. Det kanske låter som en klyscha men här får du verkligen stan och landet i ett. De där knappt tio minuterna det tar att åka hit från jobbet är precis lagom för att slå om från arbete till hemmaläge.” Med alla fördelar av att ha stan inom räckhåll och naturen runt hörnet är Gotö, Barkarö som gjort för att uppfylla vartenda behov en barnfamilj kan tänkas ha.

När det inte spelas landhockey tar andra fartfyllda aktiviteter vid. Fotbollsplanen är befolkad samtliga sommarens ljusa timmar och på golfbanan kan föräldrarna skapa en stunds andrum. ”Vi har bara bott här i tre år men har redan börjat skapa nya traditioner tillsammans. Många firar midsommar ihop och så snart det är varmt nog att dricka kaffet på altanen, bjuds det in till grillkväll. Området växer hela tiden men gemenskapen blir bara bättre. Bara en sådan sak som att man kan låta barnen cykla själva mellan varandras hus, utan att behöva oroa sig. Som småbarnsförälder är det en oerhörd trygghet. Det är lite Bullerbykänsla. Barnen växer liksom upp tillsammans. Och på sätt och vis gör vi vuxna det också.”

 

Tredubblat vardagsutrymme

Särskilt kanske om man som Lisa och Henrik flyttat från en lägenhet i centrala Stockholm. Det var när livet knackade på dörren i form av ytterligare ett barn som de bestämde sig för att byta ut sina 53 kvadratmeter mot 150 med tillhörande trädgård. De senaste åren har de hunnit pricka av både Frankrike och Värmland på listan, men det är först nu de känner sig hemma på riktigt. ”De här husen är ju byggda för framtiden. Planlösningen kan med ganska enkla medel förändras i takt med att vi gör det. Vi kan se oss bo här även när barnbarnen kommer på besök.” Lisa och Henrik har varit tillsammans i tretton år och gifta i fem. I första hand är det Henriks hockeykarriär som flyttat familjen Sverige runt, men intresset för att resa har även tagit dem långt utanför landets gränser. ”Vi tycker det är viktigt att barnen får uppleva andra kulturer. Resandet är en sådan stor del av våra liv och vi hoppas att Colin och Justin för det vidare till sina egna barn i framtiden.”

 

Alltid i rörelse

Frukosten är undanplockad och det tas fram färgpennor och ritblock. Vi hinner med en pysselstund innan det är dags att ge sig ut. Dagen till ära får glitterfärgerna agera palett. Colin föredrar den lila som han använder för att måla det egna huset. Justin är mer intresserad av kameran. Han är övertygad om att han kan få till bättre bilder av familjen. Men så snart glassen kommer fram glöms allt annat bort för en stund. Fokus ligger helt på de färgglada pinnarna i några minuter innan vi återgår till pysslandet. ”Det blir ofta så här, vi gillar att hålla igång. Är vi lediga utnyttjar vi varje minut till fullo. Om vädret tillåter tar vi gärna en cykeltur, antingen till någon av lekplatserna eller till badplatsen där vi har både sandstrand och brygga. Det finns alltid någonting att göra.”

 

Naturen får bo kvar

Av den anledningen är Lisa och Henrik glada över att delar av skogen får fortsätta vara orörd. ”Även om området växer så att det knakar kommer naturen inte försvinna. Gotö, Barkarö ska inte bara vara en förlängning av stan. Vi gillar ju vår moderna lilla Bullerby.” En av sakerna de föll för var det smarta konceptet som området är uppbyggt kring. Att husen ligger nära varandra, men inte för nära. Att du har din egen trädgård, men slipper en gigantisk tomt att underhålla. Att du får gemenskapen på köpet.

Arkitekterna refererar ofta till byggsättet som trädgårdsstad. Det innebär att varje hus har en tomtremsa på framsidan, tillräcklig för att skapa lite distans till gatan men nära nog för att skapa den ”bykänsla” många som flyttar till hus vill åt. Trädgården på husets baksida är större och mer avskild, och övergår här i en rymlig veranda med plats för både lek och slappande. Och kanske är det just det som utmärker Gotö, Barkarö. Att det finns rum för både och. Både barnlek och egentid, lugn och energi, stadsliv och natur.