Gästblogg

Imponera på påskbordet

Påsken är i annalkande och vad hör kanske mer till påsken än ägg i alla dess former? Vanliga kokta med pyntade skal, eller som ägghalvor med majonäs och lite stenbits- eller löjrom, i omeletter, ja de klassiska variationerna är många.


Jag tänkte däremot kliva lite ur boxen med er och presentera två varianter med ägg som båda känns lite ovanligare, som variation till det klassiska. Mina recept nedan är för övrigt galet schyssta att servera vid till exempel en maffig brunch, vilken tid som helst på året!

Låt mig presentera Äggmuffins, superenkla och kalas-smarriga samt Eggs benedict, galet gott för den som vågar sig på något som är lite mer avancerat. Nog snackat…nu kör vi! Förbered dig på en sak bara: du kommer återigen att göra succé!

Missa heller inte receptet på barnens favorit nedan, att äta efter din äggrätt.

Lycka till – och ha roligt!

/Junior

Äggmuffins (8 portioner)

Lite smör/olja (att pensla muffinsformen med)
8 st ägg
1 paket bacon
2-4 skivor vitt rostbröd (eller annat valfritt)
Salt och peppar
Tabazco (om du vill ha lite ”sting")
Lite färska hackade örter till dekoration
1 uns kärlek
1 nypa glatt humör

 

Do like this:

Ställ in ugnen på 175 grader. Smörj en muffinsformsplåt, där håligheterna rymmer ungefär ett normalstort ägg, med lite olja/smör. Stek 8 st baconskivor bara lätt så de får lite färg, men ej så de blir knaperstekta. Stansa eller skär ut små ”bottnar” till formarna av brödet. Vill du så stek dessa i baconfettet. Klä insidan av varje ”muffinshål” med bacon. Det bör bilda en ring runt formens kant. Blir det för mycket bacon kan du bara kapa av, eller linda dubbelt.

Tryck ner en brödbit i varje muffinsform som en botten. Knäck sedan ett ägg i varje baconlindad form. Krydda med salt/peppar. Grädda mitt i ugnen tills gulan är i den form du gillar det. Testa genom att ta ut formen och skaka den försiktigt så ser du hur gulan är (ca 15 min). Ta ut de färdiga äggmuffinsen och stänke ev på lite tabazco eller lite kryddgrönt. Klappa dig själv på axeln och servera dina läckra, lyxiga äggmuffins!

Eggs benedict (4 portioner)

4 st ägg (så färska det bara går att hitta!)
2 liter vatten
1-2 msk ättika (ca 1 msk per liter)
1-2 krm salt
1 uns kärlek
1 nypa glatt humör

Tillbehör: Valfritt bröd, salladsblad, stekt bacon och hollandaisesås + gräslök till dekoration

Do like this:

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Stäng antingen av plattan helt, eller sänk värmen så att vattnet enbart småbubblar lite från botten av kastrullen. Tillsätt ättika och salt. Ättikan hjälper äggen att ”dra ihop sig”. Om du har riktigt färska ägg så behövs knappt ättika. Testa dig fram.

Knäck äggen försiktigt i varsin kopp eller litet glas så att de håller ihop och blir lättare att försiktigt hälla ner i kastrullen. Skapa en virvel i vattnet genom att föra runt en sked eller en hålslev med finmaskig botten i kastrullen. Häll försiktigt i ett ägg i taget, och se sedan hur de små bubblorna från botten hjälper äggvitan att resa sig som en slöja runt varje ägg.

För en lite rinnig/krämig gula låt äggen ligga kvar i vattnet i ca 3-3½ minut, ta sedan upp dem med en hålslev och lägg direkt ner dem i en skål med kallt vatten så att gulan inte stelnar av eftervärmen. Skär bort ev vita ”snoddar” runt ägget tills det är i den form du önskar. Klappa dig själv på axeln och servera dina läckra, lyxiga pocherade ägg!

Lägg ägget på mackan du förberett med sallad, stekt bacon. Lägg en klick hollandaisesås över, dekorera med hackad gräslök (hemslagen hollendaissåsen är förstås godast - annars finns det att köpa färdigt).

 

Fågelbo med påskägg - barnens favorit!

1 pkt salta pinnar
100 choklad (gärna mörk)
1 pkt chokladägg
1 uns kärlek
1 nypa glatt humör


How to fix:

Smält chokladen i en form över vattenbad eller i microvågsugnen. Bryt lagom stora bitar av de salta pinnarna. Doppa de salta pinnarna i chokladen och bygg små ”fågelbon” på en större tallrik. Ställ in i kylen och låt stelna. Dekorera dina fågelbon med chokladäggen.

Glad Påsk!
 

 

Om gästbloggaren Andreas (alias Junior)


Glad, självlärd matlagare i sina mellersta år. Mina främsta matrecensenter är en lika glad sambo och mina två kids, 12 & 14 år, varav den yngre dottern är en matnyfiken och öppensinnig provsmakare, medan den äldre sonen verkar utvecklat svår allergi mot alla sorters grönsaker…

Lagar mat efter recept och lagar mat utan recept. Lagar mat med strikta ramar, men "skjuter lika ofta från höften". Gillar det lugna, meditativa, med att hacka en lök lika mycket som att vispa mig svettig för en bearnaisesås. Tycker mat kan ses som en möjlighet till umgänge mellan människor: Din livskamrat, din familj, dina barn, vännerna, ja alla. Gör det enkelt. Mat ska vara skoj! VAD du lagar bestämmer DU, men det vore förstås jättekul om du vill testa något av mina förslag och göra Rätten till din Egen, så som du gillar den! Och sist men inte minst, glöm aldrig att alltid krydda med "en nypa glädje" och "ett uns kärlek". Då blir det alltid gott!