Gästblogg

Inspirerande trädgårdstrender

Vår fantastiska trädgårdsentusiast, Dennis på Mark, har besökt mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Låt dig inspireras av hans trädgårds-trends-tankar här:

Vart tog våren vägen?

Den började med en rivstart och rena rama sommarvärmen i april. Jag och växterna är dock glada att våren la i bromsen och låter oss vänta på den där riktiga värmen. Om alla växter hade gått i blom tidigt, så hade snön och minusgraderna nu i maj gjort så att blomningen för frukt varit förgäves.

I början av april så gav jag mig iväg till trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm, för att hämta trädgårdsinspiration för nyskapande och nytänkande.

Väl på plats så skulle jag samla intryck och tankar. Vilka är de nya trenderna och så vidare?! Jag konstaterade att vi trädgårdsentusiaster är traditionella, så något revolutionerande hittade jag inte. Men vi kan konsten att njuta av det gröna och sköna. Och vi älskar att skapa!

Mina tankar är att man ska våga prova sig fram och försöka hitta sin stil, och fråga sig själv - vad gör mig glad? Rosor, en damm, gräsmattan, barrväxter, vajande prydnadsgräs, naturtomt, massor av blom, japanskt?! Och när man hittat rätt, så är det viktigt att man försöker hålla en röd tråd för att få den där rätta känslan. Åtminstone i de olika rummen. Men det är viktigt att man, oavsett stil, skapar en trädgård som man har tid att sköta om.

Mina ledord är:

"Du ska bestämma över trädgården, den ska inte bestämma över dig". Man ska njuta av sin trädgård och inte ha dåligt samvete om man inte hinner sköta om den.

En seriös trädgårdsmästare frågar först kunden hur mycket tid som han/hon är villig att lägga ner på sin trädgård. Jag har alltför många gånger träffat på människor som har haft en hög ambitionsnivå, men tyvärr inte varit villiga eller haft möjligheten att lägga ner den tid som krävs för att nå upp till den nivån. Då är det bättre med en enklare och välskött trädgård som man har tid att sköta om.

En trädgård är så mycket mer än bara växter!

Man kan skapa så många olika rum. Rum för meditation, lek, bad, njutning, odling, möten och middagar. Tall, sten, betong, murar, spaljéer, möbler, krukor och konst. Ja, listan kan göras lång!

Mitt råd är att man tänker över hur mycket tid som man är villig att lägga ner, innan man startar planeringen av sin nya trädgård. Boka en konsultation med en trädgårdsmästare, det är väl investerade pengar innan man startar planeringen av sin alldeles egna lilla oas!

  

Nu är värmen på väg och alla växter som ligger i startblocken kommer att explodera. Så härligt, och vi har hela sommaren framför oss!

Trevlig helg och lycka till! 😊

/Dennis