Aroseken bloggar

Nu är det inne att vara ute

Om det är något som vi drömmer om, så är det en altan. Altanen är en symbol för sommarlivet i eget hus. Altanbygge är något som är relativt okomplicerat och som många kan göra själv, och det finns många bra tips att hitta på nätet. Glöm dock inte en viktig sak - se till att grunden är stabil innan du börjar. Ta inga genvägar i detta moment, en svajig altan är inget man vill uppleva en sommarkväll när grillen går för högtryck.

Altan

En altan kan man grundlägga på pelare eller plintar. Grundläggningen beror på hur din tomt ser ut. En altan ska vara försedd med staket om fallhöjden är över 0,5 meter. Även om altanen är utformad som ett trädäck, så kan det vara trevligt med ett staket. Lägg lite energi på att utforma staketet, det ger ett vackert intryck om det utformas rätt. Regelstommen till altanen ska utformas så att den är stabil och klarar lasterna som den utsätts för. Du kan hitta bra information på nätet, men du kan även prata med din trävaruhandlare som oftast har kunskap. En sak är dock viktigt - bygg inte stommen för klen, det kommer man bittert få ångra.

Placeringen

Placeringen av altanen är viktig för att man ska trivas. Fundera först på vad som är viktigast för dig. Närheten till köket kan vara en viktig aspekt, solläget med kvällssol och insyn m.m. Det är viktigt är att du tänker funktionellt. Sedan ska du även studera förutsättningarna för själva byggnationen. Hur kommer den nya altanen passa till ditt hus? Det är inte säkert att den största altanen blir den bästa. Det viktiga är ju att den smälter in och passar till ditt hus. Ett alternativ kan vara att bygga ett fristående trädäck i trädgården.

Material

En altan byggs vanligtvis i trä. Själva konstruktionen byggs säkrast med tryckimpregnerat virke. När vi kommer till trall finns det idag en uppsjö av valmöjligheter. Vanligast är tryckimpregnerat virke. Om ni väljer tryckimpregnerat virke, så är det viktigt att ni köper virke av god kvalitet. Ett tips är att inte välja virke som är tunnare än 28 mm, vanlig dimension är 28*120. Det finns andra bra alternativ att välja på, t ex lärkträ, ceder samt komposit. Dessa material är bra alternativ, dels ur miljöaspekten men även underhållsmässigt.

Underhålla altanen

Altanen behöver underhållas årligen. Många använder högtryckstvätt, men var lite försiktig med den, då vatten kan tränga in och resa träfibrerna. I vanliga färgbutiker finns det oftast bra råd och tips att få kring hur man tvättar och underhåller sitt altangolv.

Bonusmaterial

Kontorets kvinnor vill ännu en gång tillägga: Vi kvinnor kan bygga vi med, men vi tycker om att titta på också. Gärna i en baden-baden, med ett glas bubbel i handen. 😉 

Lycka till! Och ha en riktigt händig helg! 😊