Gästblogg

Pytt-i-panna på ett nytt sätt – koreansk bibimbap 

안녕하세요! (Hej Matlagare!)

En av mina allra bästa vänner är en sådan där människa som man själv så gärna skulle vilja vara, på många sätt. Han är verkligen en energispruta, impulsiv och driftig. En av sakerna som han och hans familj älskar är att resa, att upptäcka världen och allt vad den bjuder på. För något år sedan så flyttade min vän och hans familj utomlands. En dröm de haft, och som de var fast beslutsamma att fånga. Jag frågade min vän om hur han kunde ta ett sådant stort beslut, och lämna allt de hade i Sverige? Han sa: ”Jag bara måste följa min dröm. Om den visar sig vara sann eller inte, det får jag finna senare. Det enda jag är säker på att jag inte vill sitta senare i livet och ångra det jag aldrig gjorde. Allt annat löser sig.” 

Min vän uppfyllde sin dröm under en tid, men valde senare att återvända till Sverige igen. I bagaget hade han med sig ett äventyr som han och hans familj för alltid kommer att bära med sig. Men budskapet tycker jag är så jäkla bra, och jag påminner såväl mig själv som er - sitt inte senare i livet och ångra det du INTE gjorde! GÖR det istället!

Från min underbara vän och en annan resa som han har gjort hämtar jag min inspiration denna vecka, då jag testar att göra en koreansk "pytt i panna” – Bibimbap. Nog snackat, nu kör vi! Förbered dig på en sak bara: du kommer återigen att göra succé!  Lycka till – och ha roligt!

Koreansk pytt-i panna

Bibimbap är koreanska och betyder ”rört ris”, där tanken är att man plockar ett antal olika ingredienser ur flera olika skålar och lägger dessa ovanpå en bädd av ris. Sedan toppar man vanligtvis med ett stekt ägg och lite koreansk gochujangsås. När man placerar ut ingredienserna i en djup tallrik eller skål, så ser rätten ofta ut som en vacker, färgstark tavla som man nästan inte vill förstöra. Men det roliga är - att det är precis det man ska göra! Saken med bibimbap är att när du öst ner allt du vill ha i just din skål, så skall du blanda ihop allt så att ris, grönsaker, ägget och den heta gochujangsåsen mixar ihop sig till en fenomenal smakexplosion, en explosion som du sedan får njuta lite av vid varje tugga.

Bibimpap äts med sked vilket jag tycker är toppen, för då får man dels i sig maten och det går dessutom fortare att äta upp, så att man snabbt kan fylla på sin skål för en andra portion!

Ingredienser (4 portioner)

4 portioner råris
200 gram kött, t ex entrecôte (eller kyckling, om du gillar det!)
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 stor morot
1 bit rättika (lika stor som moroten)
4-6 rädisor
3-4 shiitakesvampar eller 4-6 skogschampinjoner
150 gram färska böngroddar
1 gurka
1 zucchini
1-2 pkt noriblad, torkat sjögräs (5-10 små ark)
1 gul paprika
8 ärtskidor
8 brytbönor
1 halvt isbergssalladshuvud
4 st ägg
Gochujangpasta alt gochujangsås (finns i asiatiska hyllan)

 

Till tillbehör:

Ättika/Vitvinsvinäger
Sesamolja
Ljus soja
Salt
Socker
200 gram färsk spenat
1 lite påse sesamfrön (rostas)
1 burk med kimchi (ca 200 gram, finns i asiatiska hyllan)
1 uns kärlek
1 nypa glatt humör

Servering

Lägg en portion ris i botten på en djup tallrik eller skål. Plocka fritt från de ingredienser du gillar och placera likt ”tårtbitar” ovanpå riset. Lägg till sist det stekta ägget ovanpå grönsakerna och klicka på lite gochujangpasta/sås. Strö över lite rostade sesamfrön, rivna bitar av noribladen och lite finhackad salladslök. Blanda ihop allt så att äggulan och gochujangpastan/såsen bildar en krämigt god gryta. Servera med sked. Ställ en liten skål med kimchi vid sidan av din bibimbap, eller blanda även ner kimchi direkt i din bibimbap. Ät. Ta mer.

Om gästbloggaren Andreas (alias Junior)

Glad, självlärd matlagare i sina mellersta år. Mina främsta matrecensenter är en lika glad sambo och mina två kids, 12 & 14 år, varav den yngre dottern är en matnyfiken och öppensinnig provsmakare, medan den äldre sonen verkar utvecklat svår allergi mot alla sorters grönsaker… Det nyfödda tillskottet i familjen nöjer sig fortfarande med närproducerad mjölk.

Lagar mat efter recept och lagar mat utan recept. Lagar mat med strikta ramar, men "skjuter lika ofta från höften". Gillar det lugna, meditativa, med att hacka en lök lika mycket som att vispa mig svettig för en bearnaisesås. Tycker mat kan ses som en möjlighet till umgänge mellan människor: Din livskamrat, din familj, dina barn, vännerna, ja alla. Gör det enkelt. Mat ska vara skoj! VAD du lagar bestämmer DU, men det vore förstås jättekul om du vill testa något av mina förslag och göra Rätten till din Egen, så som du gillar den! Och sist men inte minst, glöm aldrig att alltid krydda med "en nypa glädje" och "ett uns kärlek". Då blir det alltid gott!