Nyproduktion

Säg hej till arkitekten

Jag vill sudda ut gränserna mellan inne och ute

 

Peter Stenberg skulle kunna bygga en hel stad av de hus han ritat genom åren. Allt ifrån kataloghus till grupphus och specialritade hus där han fått fria händer. Men om han själv får välja hamnar nya bostadsområden högt upp på listan. Det är någonting särskilt med att vara med från allra första början, förklarar han.

Precis som med inredning går det trender inom planlösningar. I takt med att själva familjekonstellationerna förändras, förändras också sättet vi umgås på. Peter pratar om hur det traditionella fredagsmyset framför tv:n håller på att förlora sitt grepp i samband med att tekniken utvecklas. Han menar att vi är mer rastlösa, vi kollar Instagram på våra mobiler och har tv:n på i bakgrunden samtidigt som vi surfar på plattorna.

”Alltså måste vi börja bygga hus för de som faktiskt ska bo där. Inte nödvändigtvis som vi arkitekter vill ha det, och inte som vi alltid har gjort. Tiderna förändras och våra boenden med dem. Det betyder bland annat att ytan där vi tidigare haft en enorm soffa riktad mot en tv, utnyttjas annorlunda.”

 

Gränserna suddas ut

Traditionellt sett har man även haft en tydlig avdelning mellan utom- och inomhus. Men genom att öka storleken på fönstren så att de sträcker sig ända från golv till tak, kan man skapa illusionen av ett större hus.

”Det är så vackert ute på Gotö och det vill jag ta vara på. Jag vill sudda ut gränserna mellan inne och ute, ta in naturen i vardagsrummet.”

Det är en av sakerna som utmärker Peters arbete. Bakom varenda kvadratmeter finns en tanke.

Det är så vackert ute på Gotö och det vill jag ta vara på.

”Vi har jobbat hårt för att ytoptimera planlösningen och den omgivande miljön. För dig som kommer att bo här innebär det att du slipper betala för ytor som inte går att använda. Vad jag har förstått tänker Aroseken ofta på det här sättet, de lägger mer omsorg än många andra husentreprenörer på själva boendemiljön. Det finns en strategi ända ner på brevlådenivå – från hur barnens lekmönster ser ut till hur man ska ta ut soporna på enklast möjliga sätt. Man bygger för alla delar av livet, helt enkelt.”

Mötesplatser i vardagen

Att Peter har tagit hänsyn till vardagens olika behov blir särskilt tydligt när du kommer upp på övervåningen i någon av de tre husmodellerna på Gotö. Han förklarar att vi är mer aktiva idag, en människa i 2010-talets Sverige har fler hobbys och intressen, och ställer således andra krav på sitt hem än för tio år sedan. Rummen är till exempel avdelade annorlunda, för att lämna plats åt fritidsintressen. Och de sociala utrymmena är väl tilltagna och anpassade för att familjen ska kunna umgås.

Vi måste börja bygga hus för de som faktiskt ska bo där.

Även färgpaletten har fått sig en makeover. Det vita och svarta som dominerat de senaste åren har på Gotö ersatts av jordbaserade, varma toner.

”Jag tror att det är färger som människor kommer att känna igen sig i. På sätt och vis blir det en balans till det moderna och stilrena som huskroppen utgör. Det händer någonting där i mötet mellan det mjuka och hårda, det varma och kalla.”

Att bygga för framtidens familj

Men oavsett vilken typ av hus det är som ska byggas, ser arbetsprocessen ungefär likadan ut.

”Vi börjar alltid med att åka ut och titta på området för att se vad vi har att jobba med. Vad är det för typ av landskap? Hur ligger solen? Och framför allt, vilka kommer vilja bo här? För om det är omgivningen och placeringen av området som är avgörande för vilka som flyttar dit, är det kunderna som i sin tur avgör hur husen ska se ut. Barnfamiljens behov och önskemål skiljer ju sig väsentligt från singelhushållets.”

Peter förklarar att det idag inte räcker att bara bygga för dagens husköpare. Du måste tänka på vad som kommer att fungera ett, fem och kanske till och med tio år fram i tiden. ”Men jag kommer alltid älska att jobba med boende. Det är någonting som alla kan ha en åsikt om, vi måste ju alla bo någonstans.”