Gästblogg

Varje träd har sin egen historia

 Träd är stommen i naturen - och i våra trädgårdar. En ek kan bli 1000 år - tänk bara vad den har varit med om.

Är det inte ett lejon som är där...liksom förstelnad i barken?! Denna vackra och mystiska ek, med dess spännande konturer på den knotiga stammen, finner du på fina Björnön. 

Varje träd har sin egen historia. Om träden ändå kunde tala! En ek kan bli 1000 år - tänk bara vad den har varit med om! Den har sett hus och städer växa fram, människor och djur som kommit och gått.

Det sägs att Gustav Vasa planterade ek på 1500-talet, för att kunna bygga en stark flotta. När eken växt sig stor nog för att användas till båtbygge, så har det hunnit gå några hundra år - och då bygger man av andra material än ek! Men jag är glad att träden blev planterade, för oss att njuta av!

 En klok trädgårdsmästare sa en gång:

"Den som har planterat ett träd har icke levt förgäves"

Träd är stommen i naturen - och i våra trädgårdar. Ska du plantera ett träd, välj ett träd som är du! Prydnadskörsbär, bollpil, äppelträd. Träden gör väggar och tak och skapar rum i din trädgård. Och trädet ger karaktär i trädgården - alla årstider!

 

Ta bara denna ståtliga ek som står på fina Lillhamra. Den stod ensam, majestätiskt och ståtlig i utkanten av skogsbrynet mot åkrarna.  Jag har pratat med vänner som lekt där som barn. I dag står trädet där och övervakar en ny stadsdel som växer fram. Undrar just vad eken tänker?

Som sagt, tänk om träd kunde tala!

 

Ha nu en riktigt skön sommar! 

// Dennis Pernell