Gästblogg

 Växter - hemmets naturliga luftrenare

Under 2016 blev trenden med växter stor på allvar och nya året fortsätter trenden att inreda hemmet med blommor, plantor och träd. En extra bonus är också att få en hälsosammare inomhusmiljö.

Länge har det varit känt att krukväxter kan rena inomhusluften samtidigt som de höjer luftfuktigheten i våra uppvärmda bostäder. En del av det vatten som vi ger till krukväxterna avdunstar från krukjorden. Men det mesta vattnet ”svettas ut” från bladen och hamnar i inomhusluften. Växterna tillför syre och fuktighet till luften. Man räknar med att ca 90 procent av det vatten man ger plantan kommer ut i inomhusluften.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa genomförde redan på 1980-talet tester med krukväxter som rumsrenare och fann att helt vanliga växter kan ta upp formaldehyd och andra giftiga ämnen från luften i slutna rum.

Renar luften från kemiska ämnen

När växterna suger upp koldioxid, som de använder i fotosyntesen, drar de samtidigt in skadliga ämnen, som formaldehyd, trikloretylen och benzen. Formaldehyd finns i plaster, textilier och pappersprodukter men också i färger och spånplattor. Bensen hittar man i lösningsmedel och rengöringsmedel, men även i plaster, färger och gummi. Trikloretylen som är fettlösande ingår i rengöringsmedel, lim och lack. Sedan 1993 är ämnet förbjudet i produkter som används i hemmet (sedan 1996 i produkter för yrkesmässigt bruk), men kan finnas kvar i gamla produkter.  Inte bara växten utan också jorden hjälper till att rena luften. I jorden finns nyttiga mikroorganismer som tar hand om olika skadliga ämnen.

Redan för mer än hundra år sedan såg Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund ett samband mellan krukväxter och hälsa. Han ordinerade minst ett exemplar av rosengeranium, Pelargonium graveolens, till varje hem. Dessutom såg han till att stadens sjukstugor fick tillgång till den väldoftande pelargonen. Snart kom patienter resande från hela världen till den lilla staden vid Mälaren med den märklige doktorn. Och den oansenliga doftpelargonen är förstås den som i våra dagar går under namnet Doktor Westerlunds hälsoblomma. Välmående växter som hålls rena från damm förbättrar inomhusmiljön bäst. Så duscha av dem ofta!

Det här är luftrenarnas Rolls-Royce

Tips på lättskötta, luftrenare och luftfuktare:

Växter som tar upp gifterna bensen, formalaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen.

 Om Amaryllis

Amaryllis är en etablerad blomsterbutik i Västerås sedan 1954 med många år av hög service och floristiskt hantverk. Sedan 1961 har vi funnits i samma lokaler på Hantverkargatan och det gör oss idag till Västerås äldsta blomsterbutik.

Vi brinner för vårt yrke och mötet med våra kunder. Med kunskap och kreativitet förenar vi trend och tradition, modernt och nytänkande. Hög kvalitet och god service är en självklarhet. Vi vill dela med oss av den glädje vi finner i våra blommor! I bloggen hoppas vi kunna inspirera dig till ett grönskande hem.

Hälsa gärna på oss i butiken eller besök oss på Facebook och Instagram.  

Hälsar gänget på Amaryllis