Aroseken bloggar

Vilka verktyg behövs i ett hem?

Som husägare har du nästan alltid något jobb som du behöver göra på huset. Det kan vara allt från storstilade renoveringar till mindre saker så som att hänga upp rullgardiner och tavlor. Oavsett vad, så kommer du att behöva verktyg, och då ofta maskiner.

Här kommer därför några tips, från våra händiga män, om vad som kan vara bra att ha i hemmafixarens första verktygslåda. En låda som du sedan kan komplettera i takt med att projekten blir större och kräver mer utrustning. Tänk dock på att specialmaskiner kan vara bättre att hyra.

De här verktygen tycker vi ingår i första verktygslådan: 

Hörselkåpor

Använd alltid skyddsutrustning. Dessa är bra vid allt från rivning till körning med maskiner. Billiga modeller fungerar utmärkt, men kåpor ur mellansegmentet sitter oftast bekvämare på huvudet.

 

Skyddsglasögon

Precis som ovan (hörselkåpor), men välj gärna en modell som även skyddar ögonen från sidan. Då skyddar du inte bara ögonen, du ser lite cool ut också 😎

Hammare

En vanlig medeltung (16oz) snickarhammare är ett måste. Välj inte den absolut billigaste, då de i princip alltid har dålig balans och är sneda i huvudet, med resultatet att spikarna går i snett.

Skruvmejslar

En bra grunduppsättning är två stycken spårmejslar, en liten och en medelstor, samt fyra stycken kryssmejslar. Det finns två vanliga typer av kryssmejselspår, Phillips och Pozidriv. Använder man fel sorts mejsel till en skruv så skadar man inte bara skruvskallen, utan även mejseln, och kan sällan dra åt med full kraft. Välj Phillips storlek 1 och 2 (ofta märkta PH1 och PH2) samt Pozidriv storlek 1 och 2 (ofta märkta PZ1 och PZ2). Det går ofta att hitta paket med denna, eller snarlika, uppsättning till ett bra pris. Undvik dock de absolut billigaste, då de oftast är mjuka i stålet och har dålig passform i spåret. Även en bitsmejsel är bra att ha, använd samma bits som till skruvdragaren.

Batteriskruvdragare

En skruvdragare är i många fall minst lika användbar som hammaren. Vår rekommendation är en modell utan slagfunktion med två batterier av Li-Ion-typ, vilka kan ligga kvar en längre tid i skruvdragaren utan att laddas ur. Undvik dock lågprisvaruhusens egna märken, en bra skruvdragare kostar mellan 1000 och 3000 kr.

Bits + borr

Skruvdragaren är inte mycket att ha utan en uppsättning skruvbits och borr. Köp en sats med Phillips-, Pozidriv- och Torxbits. Billigare bitssatser håller inte, utan köp dessa i bra kvalitet. Försök hitta satser med borr, gärna en med trä- och en med metallborr. De mest använda storlekarna är 3, 4, 5, 6, 8 och 10 mm. Billiga metallborr slits fort, men fungerar utmärkt i gipsväggar.

Fogsvans

En billig fungerar, men en dyrare för runt 200 - 300 kr sågar snabbare, rakare och ger ett finare snitt. Fogsvansen är bra till den mesta sågningen, men för sågning i laminatgolv bör man välja en för detta avsedd såg, då laminat sliter mycket på en vanlig fogsvans. Om sågen blir slö, spara den för att såga i gips med.

Måttband eller meterstock

Ofta är det bra att ha både ett femmetersmåttband samt en meterstock (tumstock). Riktigt billiga mätverktyg kan vara lömska, då de kan glappa eller gå att sträcka så att måttet påverkas.

Brytbladskniv eller universalkniv (mattkniv)

Knivar med tunna utbytbara blad som är utmärkta till allt från att öppna paket till att skära gipsskivor. En billig variant för några tior räcker, köp även extrablad.

Vattenpass

I princip ett måste även om man bara ska hänga upp några tavlor. Ett 60 cm långt pass är lagom om man bara ska ha ett. Testa gärna vattenpasset i butiken genom att ställa det på en yta som vattenpasset visar är i våg. Vänd därefter vattenpasset 180 grader och verifiera att det fortfarande visar i våg. Testa därefter känsligheten genom att lyfta vattenpasset i vardera ände. Det ska gå att lyfta vattenpasset totalt ca 5 mm (ca 2 mm i vardera ände) innan bubblan kommer utanför strecken i glaset. Allt annat är för okänsligt och oanvändbart. 

Mindre skiftnyckel

Ett bra universalverktyg för att lossa muttrar och skruvar med sexkantsskalle. Undvik de absolut billigaste, då de glappar i käftarna. En 15 cm lång skiftnyckel är lagom.

Diverse tänger

Börja med en kombinationstång, d v s en flacktång och en avbitare i en och samma tång. Komplettera vid behov med exempelvis en polygriptång för att greppa om större saker, en hovtång för att dra ut spik samt en sidavbitare för att klippa tråd, buntband och liknande.

Slagborrmaskin eller borrhammare

Bor man i ett stenhus så behöver skruvdragaren kompletteras med en slagborrmaskin eller en borrhammare. En slagborrmaskin är bra till tegel, lättbetong och leca, men ska man borra i betong så är en borrhammare ett bättre val. Då denna maskin inte används så ofta, duger det bra med en nätansluten lågprismaskin. De absolut billigaste maskinerna har oftast inte variabelt varvtal, men är ändå användbara. Köp till borr i de dimensioner som behövs.

Sticksåg

Sticksågen klarar de flesta sågjobben, den är hyfsat säker och den är lätt att ta med sig. Lägg lite pengar på sticksågen, då kommer du att använda den.

                     

Detta är några av våra verktygstips. Med dessa i verktygslådan kommer du att göra succé i hemmet! 

Kontorets kvinnor vill dock tillägga: En händig man med den kompletta verktygslådan, är inte en händig man utan stiliga arbetskläder. Kvinnor kan vi med, men vi tycker om att titta på också! 😉

Bonusmaterial: 

Vill de små barnen, eller kanske barnbarnen, vara händiga de med. Då finns det en "första verktygslåda" till dem också. Den här söta, som du kan beställa från Rofa Design. Texten väljer du själv, förstås! 😊 

 

Ha en riktigt händig helg! 😊