Skötsel och underhåll

Håll lägenheten fin

Frosta av kylskåp och frys

Frosta av kylskåp och frys om de inte är självavfrostande. Använd inte några vassa föremål, eventuell is får tina av sig själv.

Observera om din kyl läcker vatten så kan det vara stopp i kondensröret i kylens bakkant och du behöver rensa det med exempelvis ett sugrör.

Köket - spis och fläkt

Det är viktigt att rengöra spisen och ugnen regelbundet. Städa också bakom spisen, dra ut så att du kommer åt att dammsuga och våttorka bakom. Minst en gång per månad bör du också rengöra fettfiltret i fläkten. Diska det i ljummet vatten och med ett milt rengöringsmedel. Har du kolfilterfläkt bör du byta kolfilter en gång per år. Kolfilter finns att köpa i större varuhus eller vitvaruaffärer. Öppna inte köksfönstret när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska och allt matos sprids i lägenheten. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum så hjälper du ventilationen att fungera bättre.

Badrum - golvbrunn och vattenlås

Det finns en golvbrunn i badrummet som bör rengöras med jämna mellanrum. Detta för att undvika stopp i avloppet och dålig lukt. Så här gör du:
Lyft på gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med skruvar som måste skruvas bort. Ta bort hårrester och annat som kan ha fastnat i brunnen. Du kan försiktigt om det behövs peta loss sådant som fastnat med en rensspiral eller ståltråd. Spola brunnen med handduschen och torka av. Sätt fast gallret igen.

Under tvättstället finns avloppsröret. På avloppsrör finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp. Vattenlåset måste rensas ibland, vilket är en enkel sak: Öppna vattenlåset och ställ en hink under så att inte vatten och smuts rinner ut på golvet. Peta loss avfall som fastnat. Spola igenom med hett vatten. Stäng vattenlåset igen.

Stopp i avloppet eller rinnande toalett

Om du får stopp i avloppet, försök att lossa det avfall som sitter i vägen. Använd aldrig kemiska preparat för att rengöra avloppet. Ta bort hårrester och annat avfall från bottenventilen i badkar, handfat och diskho med jämna mellanrum för att undvika att avlopp täpps igen. Om stoppet sitter i vattenlåset när vi rensar blir du ersättningsskyldig. Renhållning av vattenlås är en hyresgästskyldighet. Om stoppet är kvar efter att du själv har rengjort det ska du ringa till felanmälan.

Om toaletten rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger om toaletten rinner. Fortsätter toaletten att rinna ska du ringa felanmälan.

Ventiler

Det är viktigt att ventilerna i kök och badrum inte är igentäppta, för att du ska få en så bra inomhusklimat som möjligt. Håll ett tunt toalettpapper över frånluftsventilen. Sitter pappret kvar med hjälp av utsuget fungerar ventilationen. Om inte, kontakta felanmälan. Ventilerna måste tvättas och gärna två gånger om året. Använd ljummet vatten och milt diskmedel. Tilluftsventiler är fast inställda och får inte ändras, då kommer ventilationssystemet i obalans. När du rengör dem kan du göra det på två sätt - vrid dem motsols och dra ut dem, eller dra dem rakt ut

Om du har gamla ventiler, försök då i stället att peta fram dammet med en ståltråd. Dammsug och torka så gott det går.

Renovering

Du har rätt att på egen bekostnad måla och tapetsera i din lägenhet. Det är tillåtet att montera persienner, titthål i dörren och sätta in extralås. Allt måste dock göras på ett fackmannamässigt sätt och förändringen får inte vara extrem. Du kan bli ersättningsskyldig för att återställa bostaden när du flyttar, så fråga oss om du är osäker. Undvik för många hål i väggen, och gör inga alls i badrumsväggar då det förstör våtskiktet som skyddar mot vattenskador.

Elavbrott

Vid elavbrott - stäng alltid av den el du använder för tillfället, t ex spisen. Kontrollera säkringarna i ditt proppskåp. Att en säkring är sönder syns genom att säkringens färgade ”öga” lossnar. Byt ut den trasiga säkringen, men se till att du byter till en säkring med samma styrka (samma färg på bottenplattan). Det finns lägenheter utan utbytbara säkringar. Då finns i stället svarta eller vita vippknappar, så kallade automatsäkringar, som alltid ska stå i uppfällt läge.

Installation av disk- eller tvättmaskin

Disk- och tvättmaskin måste stå på vattentätt underlag. Alla anslutningar av el, vatten och avlopp måste göras av fackman.

Elinstallation

Du måste alltid anlita en behörig elektriker vid elinstallationer. Försäkringsbolaget betalar inte ut ersättning om det börjar brinna på grund av felaktig elinstallation. Du byter själv glödlampor och lysrör.