Håll lägenheten fin

Var rädd om ditt hem. Här har vi listat några punkter som ligger på ditt ansvar som hyresgäst att se över och sköta i din lägenhet.

Frosta av kylskåp och frys

Frosta av kylskåp och frysen. När det bildas is i frysen behöver du frosta av den. Då håller maten bättre och frysen drar mindre el. Använd inte några vassa föremål, låt eventuell is får tina av sig själv. 

Observera om din kyl läcker vatten då kan det vara stopp i kondensröret i kylens bakkant och du behöver rensa det med exempelvis ett sugrör.

Spis och fläkt i köket

 Det är viktigt att rengöra spisen och ugnen regelbundet. Städa också bakom spisen, dra ut så att du kommer åt att dammsuga och våttorka bakom.

Minst en gång i månaden bör du också rengöra fettfiltret i fläkten. Diska det i ljummet vatten och med ett milt rengöringsmedel. Har du kolfilterfläkt bör du byta kolfilter en gång per år.

Öppna inte köksfönstret när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska och allt matos sprids i lägenheten. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum så hjälper du ventilationen att fungera bättre.

Golvbrunn och vattenlås i badrummet

Det finns en golvbrunn i badrummet som bör rengöras med jämna mellanrum. Genom att rensa undviker du stopp i avloppet och dålig lukt.

Så här gör du:

  • Lyft på gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med skruvar som måste skruvas bort.

  • Ta bort hårrester och annats om kan ha fastnat i brunnen.

  • Du kan försiktigt om det behövs peta loss sådant som fastnat.

  • Spola brunnen med handduschen och torka av.

  • Sätt fast gallret igen.

Under tvättstället finns avloppsröret. På avloppsröret finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp.

Vattenlåset måste rensas ibland, vilket är en enkel sak:

  • Öppna vattenlåset och ställ en hink under så att inte vatten och smuts rinner ut på golvet.

  • Peta loss smuts som fastnat.

  • Spola igenom med hett vatten.

  • Stäng vattenlåset igen.

Stopp i avloppet eller en rinnande toalett

Om du får stopp i avloppet, försök att lossa det smuts som sitter i vägen.
Använd aldrig kemiska preparat för att rengöra avloppet. Ta bort hårrester och annat avfall från bottenventilen i badkar, handfat och diskho med jämna mellanrum för att undvika att avloppet täpps igen.  

Om du felanmäler ett stopp och stoppet sitter i vattenlåset när vi rensar blir du ersättningsskyldig. Det är nämligen din skyldighet som hyresgäst att hålla rent i vattenlåset. Om stoppet är kvar efter att du själv har rengjort vattenlåset ska du ringa till oss på felanmälan. 

Om toaletten rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger. Fortsätter toaletten att rinna ska du ringa felanmälan.

Sköt om dina ventiler

Det är viktigt att ventilerna i kök och badrum inte är igentäppta för att du ska få ett så bra inomhusklimat som möjligt.

Vill du testa hur bra ventilationen fungerar?
Håll ett tunt toalettpapper över frånluftsventilen, om pappret sitter kvar med hjälp av utsuget fungerar ventilationen. Om inte, kontakta felanmälan.  

Ventilerna måste tvättas och hållas rena,  gärna att de tvättas två gånger om året. När du tvättar ventilerna använd ljummet vatten och milt diskmedel.  

Tilluftsventiler är fast inställda och får inte ändras, då kommer ventilationssystemet i obalans. När du rengör dem kan du göra det på två sätt - vrid dem motsols och dra ut dem, eller dra dem rakt ut. Om du har gamla ventiler, försök då i stället att peta framdammet med en ståltråd. Dammsug och torka så gott det går.

Renovering av din lägenhet

Du har rätt att på egen bekostnad måla och tapetsera i din lägenhet. Allt måste dock göras på ett fackmannamässigt sätt . Du kan bli ersättningsskyldig för att återställa bostaden när du flyttar om du gjort stora förändringar, så fråga oss om du är osäker.  

Undvik att göra för många hål i väggen och gör inga hål alls i badrumsväggar då det förstör tätskiktet som skyddar mot vattenskador.

Installation av disk- eller tvättmaskin i din lägenhet

I våra lägenheter måste alla disk- och tvättmaskiner stå på vattentätt underlag. Alla anslutningar av el, vatten och avlopp i våra lägenheter måste göras av en fackman.

Elinstallation

Du måste alltid anlita en behörig elektriker vid en elinstallation.

Här finns det cookies! På den här hemsidan använder vi cookies för att analysera trafik och anpassa marknadsföring, allt för att du ska få en bra upplevelse. Integritetspolicy ›