Frågor och svar om att hyra bostad av Aroseken

Vem kan registrera sig i bostadskön? 

Alla som fyllt 18 år och har ett svenskt personnummer är välkomna att registrera sig i bostadskön. Det spelar ingen roll var du bor eller om du redan har en bostad.

Hur gör jag för att registrera mig i bostadskön?

Registrera dig på på www.aroseken.se. Din kötid börjar räknas direkt och du kan börja söka bostäder.

Kostar det något att stå i bostadskön?

Det är helt kostnadsfritt att stå i Arosekens bostadskö.

Får jag överlåta min kötid på någon annan?

Kötiden i bostadskön är personlig. Du kan varken överlåta den till medsökande, barn eller någon annan. Det enda undantaget är om en person avlider. Då kan den du är gift eller sambo med ta över din kötid, under förutsättning att denne är registrerad som din medsökande, från den dagen denne blev medsökande.

Hur vet jag hur lång min kötid är?

Enklast ser du din kötid genom att gå in på Mina sidor på www.aroseken.se. Du kan också få information om din kötid genom vår kundservice. Kötiden räknas från den dagen du anmälde dig som bostadssökande.

Vad är en medsökande?

Medsökande är den person du tänker bo tillsammans med. Ett skäl till att lägga till en medsökande är att vi räknar ihop era inkomster. En medsökande kan i vissa fall även få stå med på kontraktet.

Hur hittar jag de lediga lägenheterna?

Under Sök bostad på www.aroseken.se ser du vilka bostäder som är lediga just nu. Om du är anmäld som bostadssökande hos oss så kommer du också att få mail när en lägenhet som motsvarar dina valda kriterier blir ledig.

Hur gör jag för att anmäla intresse för en bostad?

För att kunna göra en intresseanmälan behöver du vara inloggad. Under Sök bostad kan du då söka och anmäla intresse för bostäder. Alternativt har du fått mail med lägenhet som motsvarar dina valda kriterier och väljer att svara på det.

Vad krävs för att jag ska bli godkänd som hyresgäst?

För att kunna hyra bostad av Aroseken ställs ett antal krav som du som bostadssökande behöver uppfylla för att bli godkänd som hyresgäst. Kraven omfattar bland annat inkomst i proportion till hyra, inga betalningsanmärkningar, goda referenser från tidigare hyresvärd. Du behöver ha intyg som styrker att du uppfyller kraven. Först därefter kan du bli föreslagen och godkänd som hyresgäst. Du kan läsa mer om våra krav i vår uthyrningspolicy, www.aroseken.se/uthyrningspolicy.

Finns det någon chans att få en bostad utan lång kötid, hur lång kötid bör man räkna med?

Det är svårt att säga hur lång kötid som behövs för att få en bostad. Det kan vara stora skillnader beroende på bostadens hyra, storlek, standard och läge. Som läget ser ut just nu på Västerås bostadsmarknad så råder stor brist på bostäder, du bör därför räkna med att de tar flera år innan du kommer att kunna erbjudas en bostad oavsett hyra, storlek, standard och läge.

Hur många bostäder kan jag anmäla intresse för?

Du kan högst ha tre pågående intresseanmälningar eller visningsinbjudningar.

Vad händer med min kötid när jag får en bostad?

När du får en bostad genom Aroseken nollställs din kötid. Din nya kötid börjar räknas från det datum du fått tillträde till din nya bostad.

Vem bestämmer visningstiderna?

Visningstiderna bokas av du som skall gå på visning och den som är boende och skall avflytta.

Varför blir jag inte inbjuden till visning?

För att bli inbjuden till visning behöver du dels ha anmält intresse för bostaden, dels höra till de som har längst kötid av de som anmält intresse för just den bostaden. Kom ihåg att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade. På Mina sidor, under Mina uppgifter, kan du vid behov uppdatera dina kontaktuppgifter.

Vad händer efter visningen?

Är du intresserad av bostaden behöver du svara ja innan svarstiden går ut. Om du är den med längst kötid bland de som svarat ja, blir du kontaktad av vår handläggare. I kontakten med handläggaren bekräftar du att du fortfarande är intresserad av bostaden. Därefter påbörjar vi ett arbete med att godkänna dig som hyresgäst. I samband med detta kommer vi att ta en kreditupplysning på dig för att säkerställa inkomst och att det inte förekommer några betalningsanmärkningar. För att bli godkänd som hyresgäst behöver du visa intyg som styrker att du uppfyller våra krav för att erbjudas bostaden. Förbered alltså dina intyg och se till att ha dina uppgifter uppdaterade, så som kontaktuppgifter, inkomst och arbetsgivare.

Vad gör jag om jag inte är intresserad av bostaden?

Om du inte är intresserad behöver du svara NEJ. Efter visning kan du svara NEJ till hur många bostäder som helst utan att det påverkar din kötid.

Vad händer om jag svarar JA och sådan ångrar mig?

Om du i kontakten med vår handläggare bekräftat att du är intresserad av bostaden, så innebär det att du går vidare som hyresgästförslag. Om du därefter ångrar dig räknas det som ett avhopp. Du förlorar därmed dina köpoäng och kan inte göra nya intresseanmälningar de följande 6 månaderna.

När får jag veta om jag får bostaden?

Efter att vi har påbörjat ärendet och mottagit dina uppgifter brukar det ta ungefär 1 vecka innan du får veta om du blir erbjuden bostaden eller inte.